Kerst onder de palmbomen

img_5601 img_5604 img_5587 img_5596 dsc01032 dsc01024

Hoe vier je nou Kerstmis als je zo ver van huis bent? Thuis vier je het vooral met je familie. Met z’n allen naar de nachtmis, kerstontbijt, samen dineren en vooral gezellig met elkaar samen zijn. Helaas kan dat hier niet. Wij zijn hier en zij zijn daar (snik, snik), dus moeten we het anders doen.
We hebben met Martin en Leonie (La Rossa), Martin en Ellen (Acapella) en Hanny en Jakob (Jonas) afgesproken om het bij Green Island te vieren. Het is een geweldig plekje, klein eilandje, palmbomen, wit strandje en blauw water. De voorpret is natuurlijk om voor het kerstdiner te bedenken wat je aan boord hebt en wat je er van zou kunnen maken. Na een gezellige borrel kwamen we tot de volgende verdeling: La Rossa voorgerecht, Acapella spoom, Jonas hoofdgerecht en wij het toetje.
La Rossa en Acapella gingen samen op jacht naar kreeften voor de soep. Duiken, beesten uit hun holletje porren, schepnet erbij en weer naar boven. Dat klink gemakkelijk, maar in de praktijk was het toch nog knap lastig. Die beesten lopen supersnel en achteruit. Na een ochtend vissen lagen er 9 kleintjes in de bak. Wij bekeken het allemaal vanuit het water of de dinghy. ’s Middags is Peter meegegaan om ze op een andere plek te gaan vangen. Helaas zonder resultaat. De volgende dag zijn Peter, Jakob en Martin (La Rossa) al een beetje op tijd er op uitgetrokken om te gaan vissen. Voor vissoep heb je naast langoustines ook gewone vis nodig. Ook hier geen resultaat, maar de mannen waren lekker bezig. Inmiddels had Ellen een paar mooie grote kreeften van een Guna-visser gekocht en werden die hele kleintjes weer overboord gezet, die mogen nog even doorgroeien.
Verder werden voor het kerstdiner over en weer producten uitgewisseld. Ons blik confit-de-canard ging naar de Jonas en wij haalden een verse ananas op bij La Rossa.

dsc01044 img_5633 dsc06073 img_5637 dsc01086 dsc01070
Voor kerstavond hadden we besloten een kampvuur te maken. Naast de eerder genoemde boten, kwamen ook Peter, Franzie en Ans van de Pandora (Zwitsers). Ik had nog een fles glühwein staan en heb deze opgewarmd meegenomen in een thermosfles. Toen iedereen aan wal kwam hadden we dat als welkomstdrankje, wat zeer in de smaak viel. Je zou denken bij deze temperaturen dat dat niets is, maar wonder wel klopte het bij ons eerste kerstgevoel.
Voor eerste kerstdag had ik een Panettone uit Santa Marta meegenomen. Deze smaakte heerlijk en deed ons denken aan de kerststollen thuis. ‘s Ochtends maakte ik het toetje af. Mijn toetje bestond uit een ananas-pannacotta. Het eerste laagje van ananassap, kokoswater, rum en gelatine had ik de dag ervoor al gemaakt en was mooi opgesteven. De tweede laag van de pannacotta moest nog gemaakt worden en dan maar hopen dat het eind van de dag ook mooi vast is.
Om 3 uur ’s middags zouden we bij de La Rossa (Trintella 51) aan boord bij elkaar komen voor het diner. Zij hebben een mooie grote kuip waar we met zijn achten aan tafel kunnen zitten. De spoom werd als cocktail samen met een amuse vooraf geserveerd. Met zijn allen op het voordek, lekker in de wind deze genuttigd en gelijk een groepsfoto gemaakt. Daarna de kreeftensoep met verse groenten en als hoofdgerecht confit-de-canard met zuurkoolschotel. Toe dus de pannacotta met verse ananas. Alles smaakte perfect en we hadden een erg gezellige avond. Daarna natuurlijk nog koffie met een whisky en een likeurtje en zo hadden we een super kerstdiner met zijn allen bij elkaar gesprokkeld.

dsc01092 dsc01098 dsc01111 dsc01118 dsc01119 dsc_0465
Tweede kerstdag was grijs en grauw. Echt zo’n dag om weinig te doen. Gewoon een boekje lezen, een serietje kijken en een beetje herstellen van de dag er voor. ’s Middags weer een kampvuur gemaakt om de vuilnis van iedereen te verbranden en nog wat na te praten.
We zijn nu vooral ook blogs van anderen aan het lezen, want het duurt niet zo lang meer of we verlaten deze prachtige omgeving om richting het noorden te gaan. De San Blas zal zo’n beetje de verste plek zijn, die wij van huis af zijn. Elke mijl die we nu gaan maken, zal ons dichter naar huis brengen. Maar eerst gaan we het komende jaar vooral genieten van alle nieuwe avonturen die op ons pad komen, want wat ik lees van anderen zijn ook Cayman, Jamaica en Cuba geweldig en misschien pakken we de oostkust van America nog een stukje mee. Ik krijg er nu al zin in om verder te gaan, maar de jaarwisseling vieren we nog in de San Blas en daarna gaan we kijken voor een goed weather-window om over te steken naar Jamaica of de Kaaiman eilanden.

Hieronder een foto-impressie van Green Island:

5 Comments:

 1. Gelukkig Nieuwjaar!

 2. Haha, nou er zijn ergere dingen dan kerst zonder familie zo te zien. Fijne jaarwisseling – paar uurtjes later dan wij – en een goed begin van het nieuwe jaar. Mis het oliebollen bakken wel een beetje hoor.

 3. Weer een leuk verslag. Ik kon het helemaal meebeleven. Alleen dat zeedierengedoe, nee geef mij maar een land gebonden menu. Maar ja, als je ergens op een zee zit moet je misschien wel, er zijn nu eenmaal geen konijnen en herten op zee.
  Leuk dat jullie daar, zo ver van huis, met elkaar toch een goede Kerst hadden.
  Ik ben benieuwd hoe de jaarwisseling zal worden. Toch zeker wel vuurwerk meegenomen? 🙂
  Sterkte en plezier bij de voortzetting van jullie interessante reis.

 4. Wat n heerlijk alternatief voor kerst in Nederland ???? Vindingrijk wordt je natuurlijk vanzelf. Hoe kun je ooit nog in een huis in Nederland wennen?
  Heel veel plezier en groetjes ????????

Comments are closed