Een laatste groet uit Colombia.

dsc05134 dsc05737 dsc05154 dsc05147 dsc05735 dsc05750

We zijn weer een stukje opgeschoven in Colombia. Van Santa Marta zijn we naar Cartagena gezeild. We komen hier absoluut weer in een andere wereld terecht.
Zoals ik al eerder omschreef is Santa Marta niet toeristisch en geen rijke stad. Iedereen heeft wel een enorme handelsgeest, maar met spullen die je echt nodig hebt. Op straat kun je streetfood kopen, fruit, groente, sokken, shampoo. Noem het maar en er is wel iemand die het verkoopt. Het is er hectisch, maar iedereen is erg vriendelijk. Aan de infrastructuur mag ook nog wel wat gebeuren. Als het regent worden de straten een soort rivieren waar van alles in drijft. Ook binnen de stad zie je verschillen. We liepen naar de supermarkt en daar zie je dan in een keer een prachtig theater. Verder is iedereen er al met kerst bezig: de lantaarnpalen van de marina waren mooi versierd, op diverse plekken zie je kerststallen in de stad en we stapten zelfs in een kersttaxi.

dsc05131 dsc05734 dsc05740
Cartagena is compleet anders. Als je aan komt varen zie je een skyline, waar menige stad jaloers op zal zijn. De historische binnenstad staat op de Unesco wereld erfgoed lijst en dat kun je zien. De gebouwen zijn mooi onderhouden of worden opgeknapt. De andere kant is dat het er stikt van de toeristen. Elke dag leggen er wel een of twee cruiseschepen aan. De verkopers die je hier op straat ziet handelen vooral in souvenirs. Om de paar minuten word je aangesproken of je een hoed , t-shirt, kettinkje of botero-afbeelding wilt kopen. Gelukkig hoef je maar een keer “no, gracias” te zeggen en ze lopen door. Het voordeel is dat ik inmiddels een leuk jurkje heb kunnen scoren en toen wij op het terras zaten en een leuk hebbeding bij een van de verkopers zagen, hij gelijk een hele show begon te maken met wat voor vormen het ding allemaal kon aannemen. We kwamen tot een deal en hij maakte toen als cadeautje een paar oorbellen voor mij.
dsc05758 dsc05762 dsc05764 dsc05777 dsc05783 dsc05785 dsc05788 dsc05793 img_20161201_172654935-600-x-337
Wat hier een van de hoogtepunten in het jaar is, is de miss Colombia verkiezing. Het schijnt dat de diverse shows al maanden van tevoren uitverkocht zijn, maar in de binnenstad zagen we een walk-of-fame van de missen van de afgelopen jaren. Twee er van zijn zelfs miss universe geworden.
Vandaag zijn er een soort marine-dagen begonnen. Er liggen diverse oorlog schepen vlak bij ons en vanochtend zagen we hoe de vlaggetjes gehesen werden en er kwam een windjammer aanvaren. Zo gebeurt er van alles om ons heen, zonder dat we de boot af hoeven te gaan.
We genieten nog lekker even van deze drukte, want de komende weken gaat dat anders worden. We vertrekken binnen enkele dagen naar de San Blas, een gebied met enorm veel eilanden dat bij Panama hoort. Hier geen supermarkten, terrasjes en internet, maar kleine eilandjes, witte stranden, palmbomen en Kuna-indianen. Hier zullen wij dit jaar de Kerstdagen doorbrengen. Wij zullen daarom zeker een maand geen blog plaatsen. Misschien lukt het om er een via de ssb-radio te plaatsen, maar dan zonder foto’s.

3 Comments:

  1. Mmoie foto’s weer bij een leuk verslag. Hele fijne feestdagen toegewenst vanaf het vaste land in Nederland.

  2. Dag Ria en Peter, allereerst van harte gefeliciteerd met “onze” Sabine haar verjaardag. We zullen vandaag een borrel nemen op dit mooie feit en daarbij natuurlijk “klinken” op elkaars gezondheid. Als we jullie prachtige reisverslagen met foto”s zo zien lijkt het of in Barneveld de tijd stil staat. Wat een geweldig mooie aaneenschakeling van ervaringen. Meetpunt van vooruitgang in ons dorp is vooral de voortgang van de bouw van het huis van Sabine en Hugo. Vandaag of morgen zijn de dakpannen gelegd, dus feest met pannenbier. Fijne reis verder, Coby en Thijs

  3. Interessant verslag weer en mooie foto’s.. Heb jullie op Google Earth een beetje kunnen volgen. In sommige plaatsen kon ik zelfs met Streetview echt zien hoe het eruit ziet. Over Cartagena heb ik ooit gelezen dat het in de 15/16e eeuw een belangrijke havenplaats was van de Spanjaarden. Is ook aangevallen geweest door tegenstanders, misschien wel Hollanders. (Weet ik niet meer.)
    Maar van San Blas was weinig te zien op Google Earth. Kon het niet scherp krijgen en weet dus niet of daar plaatsen zijn. Leek me niet aantrekkelijk.
    Succes verder en blijf genieten. Heel fijne kerstdagen toegewenst. Alles is daar katholiek denk ik, dus je kunt er vast wel een Jezus in een kribbetje vinden met herdertjes en zo. Ook een goede jaarwisseling en in januari 2017 hoop ik jullie verhaal weer te kunnen lezen. Vaya con Dios.

Comments are closed