Colombia: de eerste indrukken.

dsc05598 dsc05591 dsc05667

Als je nagaat dat ik inmiddels zo’n 500 foto’s heb gemaakt sinds we in Colombia zijn, dan zal je begrijpen dat er ondertussen echt een blog moet komen. We hadden geen computer mee op onze rondreis, vandaar dat er nog niet eerder een verschenen is. Ik denk dat ik er ook maar gelijk 2 schrijf.
Onze eerste indruk van Colombia is zeer positief. In Nederland denk je dat het erg onveilig is, maar dat valt enorm mee. Alleen in Medellin voelden we ons ’s avonds niet helemaal prettig op straat, maar op alle andere plekken waar we kwamen was dat totaal niet het geval.
Wat vooral op valt is dat de inwoners van Colombia uiterst vriendelijk en behulpzaam zijn. In de winkels, hotels maar ook gewoon op straat. Zo namen we in Medellin de metro en stonden samen met 2 dames te wachten tot hij kwam. Een van hen vroeg waar we heen gingen en we wezen het aan op de kaart. Ze vertelde dat zij daar woonde en gelijk waar we dan moesten overstappen. Bij het overstappen naar de metro-kabelbaan kwam ze nog even naar ons toe om het aan te wijzen en in haar beste Engels zei ze ons gedag.
In Bogota was in het hotel een receptionist die ooit in Nederland had gewoond en niets was hem teveel om voor ons te regelen. Hij sprak nog steeds redelijk Nederlands en hij vond het erg leuk om dat in praktijk te brengen. Ook op de koffieplantage werden we volledig in de watten gelegd. En niets gemaakts hierbij, het zit denk ik gewoon in de aard van deze mensen.
dsc05226 dsc05243 dsc05322 dsc05343 dsc05660 dsc05699
De 3 steden die we tot nu toe hebben gezien zijn heel verschillend. Bogota is een echte metropool en komt over als een rijke stad. Het is er allemaal goed geregeld en er is veel politie op straat. Bij Medellin (ooit moordstad nummer 1 van de wereld in de tijd van Escobar) kun je zien dat ze uit een diep dal komen. Er zijn grote verschillen tussen rijk en arm. Je ziet er hoge moderne flats, maar ook grote krottenwijken. Hier zagen we ook de meeste zwervers op straat. Daarentegen is Santa Marta zeker niet rijk en een beetje onderontwikkeld, maar hier wonen erg hardwerkende ondernemende mensen. Iedereen probeert op een of andere manier een inkomen te genereren, vooral met verkopen op straat. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben een karretje of bakje met koopwaren van sokken tot kauwgom, maar vooral veel streetfood.  Ook reparateurs van mobieltjes, schoenpoetsers en koffieverkopers zie je veel. De koffieverkopers hebben gewoon thermoskannen bij zich en we zagen zelfs politieagenten het van hen kopen.
dsc05302 dsc05362 dsc05371 dsc05428 dsc05683 dsc05711
Colombia is qua cultuur een verademing na de Caraïbische eilanden. Hier zie je weer prachtige oude gebouwen en kunst en dan noem ik Botero, graffiti, en de Salt Cathedral. Hierover meer in de volgende blog.
Natuurlijk hebben we niet alleen steden gezien, maar Colombia heeft ook een overweldigende natuur. We hebben een wandeling gemaakt naar de Marinka watervallen en hebben overnacht op een koffieplantage. De natuur is niet te vergelijken met enig land in Europa. Het is hoger, groener en warmer. Bogota bijvoorbeeld ligt op een hoogte van 2500 meter met een temperatuur rond de 20 graden. De haciënda lag op 1500 meter en daar konden de korte broeken weer aan. Overal waar je kon kijken, zag het groen, groener, groenst van de bergen. Medellin  ligt ook op 1500 meter en wordt de stad van de eeuwige lente genoemd.
dsc05485 dsc05172 dsc05610
Wat ook misschien het vermelden waard is, is dat alles hier erg goedkoop is. Het lijkt niet zo, omdat je voor een biertje 3.000 pesos betaald, maar dat is omgerekend 1 euro.  Voor 10 euro met z’n tweeën heb je een redelijke maaltijd, voor 50 euro heb je samen een luxe maaltijd inclusief wijn. Ook de dagelijkse boodschappen zijn niet zo duur. Verder kun je nationaal vliegen voor ongeveer 40 euro, taxi’s zijn in de stad heel goedkoop (paar euro) en de bus van de haciënda naar Medellin (4 ½ uur) kostte per persoon € 8,50. Alleen de jachthaven is vrij prijzig, maar dan heb je ook airco bij het douchen.
dsc05447 dsc05601 dsc05713

Wij zijn verrast door Colombia.

8 Comments:

 1. Geweldig interessant verslag. Ik woon op het verkeerde deel van de aardbol begin ik te geloven.

 2. Leuk verslag! Vind het altijd interessant te lezen hoe reizigers Colombia ervaren, hoe het overkomt. Fijn dat Bogotá goed geregeld overkwam, voor mij als inwoner is dat wel anders haha 🙂 En leuk te lezen dat de eerste indruk goed is. Colombia is ook zo een mooi land en de mensen maken echt dat ik me hier thuis voel. Heel veel plezier nog!

  • Wat leuk dat je reageert op onze blog. Wat zal het bijzonder voor je zijn om te emigreren naar dit mooie land. Jammer dat we niet eerder in contact kwamen, want we hadden natuurlijk graag allerlei tips willen horen.

 3. Toegevoegd aan ons lijstje.

 4. Wij deden alleen Carthagena (ook met douche met airco) maar deze stad staat met stip op nummer 1. Bij onze volgende trip willen we zeker langer in Colombia blijven! Jouw verslag doet ons alleen meer zin krijgen! Bedankt daarvoor!

  an & ivan

 5. Joke de Blecourt

  Een ezel!

Comments are closed