Porto Santo

Champagne op de Lovis DSC01227 Cidade Vila Baleira

En zo liggen we heerlijk voor anker bij Porto Santo. De Lovis nodigt ons uit om bij hun champagne te komen drinken om de mooie overtocht te vieren en daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Eerst even de formaliteiten regelen, dus met de papieren van de boot en de paspoorten naar de douane en de Marina. Bij de douane worden we uiterst vriendelijk ontvangen en zij geven ons gelijk informatie over de marina, daar is het namelijk een zooitje op kantoor. Wat blijkt: de beheerder van de jachthaven heeft de huur niet betaald en er is net wisseling van de wacht. Het kantoor gaat dagen dicht en het is onduidelijk wanneer je je kunt registreren. De dag dat wij willen vertrekken zijn ze net weer open, maar blijken ze in een keer in een ander gebouw te zitten. Ook de dames die daar zitten snappen er nog niet veel van, maar dit is allemaal ook weer grappig om mee te maken. Naast de haven van Porto Santo ligt een prachtig zandstrand en daar komen de meeste toeristen dan ook voor. Wij maken een strandwandeling en in Cidade Vila Baleira strijken wij neer op een terrasje om te genieten van het uitzicht. We verblijven meerdere dagen in de haven van van Porto Santo en we besluiten om voor een dag een autootje te huren. De dag dat wij dat willen gaan doen begint het ‘s ochtends te regenen en we belanden op de Long John Silver om er een bakje koffie te drinken, daarna weer terug naar onze eigen boot en daar een beetje schoongemaakt en geklust.

Renault Twizy Helena aan de mooring desolaat landschap desolaat landschap Perry en Arnold van de Lovis Uitkijken over het eiland

De volgende dag is het prachtig weer en huren we alsnog een autootje, een elektrische Renault Twizy. Dus fluisterstil scheuren we over het eiland. Onderweg komen we Perry en Arnold van de Lovis diverse keren tegen. Zij hebben een scooter gehuurd. Het eiland is maar 11 bij 6 kilometer groot, dus na een dag heb je het wel gezien. ‘s Middags nog even wat boodschappen en de volgende ochtend de auto weer ingeleverd. Zoals je op de foto’s kunt zien is het eiland enorm kaal en heeft het naast het prachtige zandstrand niet heel veel te bieden. Op donderdag 17 september besluiten wij om verder te gaan naar Madeira. Er begint die dag in Porto Santo precies weer een middeleeuws feest, maar dat laten we dit keer aan ons voor bij gaan. We zien nog wel net hoe het schip van Columbus binnen komt varen.
Na een stevige zeiltocht met golven van 3 a 4 meter hoog komen we bij Madeira aan en gaan voor anker in Baia de Abra. ‘s Nacht komen er wel wat rollers binnen en slapen we matig, maar de volgende dag maakt alles goed. Heerlijk weer en prachtig blauw helder water, maken dat wij diverse keren gaan zwemmen en snorkelen. Je ziet het anker gewoon op de bodem liggen, terwijl het toch wel zo’n 8 meter diep is. ‘s Nachts echter weer rollers en veel wind, nu bijna niet geslapen en de volgende ochtend besluiten we, na een stukje met de bijboot langs de rotsen en grotten te hebben gevaren, om anker op te gaan en naar Funchal te zeilen. Hier krijgen we een mooie box toegewezen, omdat we het plan hebben om hier een week te blijven. Vanavond komen Ma, Leon en Simone aan en gaan we met hen het eiland verder verkennen.

Columbus Braia de Abra Braia de Abra

Comments are closed