Adios Bonaire

DSC04838 DSC04840 DSC04843

DSC04914 FILE0023 FILE0025

Na een heerlijk uitstapje naar Bonaire, gaan we morgen weer terug naar ons “gewone” leventje op Curaçao. Terug naar Spaanse les, floating market, eten bij De Pier en happy hour bij Pirates Nest.
Vanochtend zijn we wezen uitklaren bij de meest vriendelijke douane die we tot nu toe hebben ontmoet. Omdat we moesten wachten op de immigratie-beambte kregen we een kopje koffie aangeboden. Zeg het maar: Cappuccino, espresso, met melk of suiker. Wie heeft dit al eerder ergens meegemaakt?
Maar wat hebben we genoten van het heerlijke water van Bonaire. Zo enorm veel verschillende visjes hebben we nog nooit gezien. Afgelopen woensdag hebben we bij Klein Bonaire gesnorkeld en daarna met een grote groep mensen gebarbecued op het strand. Martin en Ellen van de A-Capella hadden dit georganiseerd, waarvoor natuurlijk onze dank. Iedereen had erg zijn best gedaan en het was echt snoepen. Ik was dit keer iets minder culinair bezig en had “frikandellen speciaal” op de bbq gemaakt. Deze vielen enorm in de smaak. De meeste Hollanders hadden ze al in geen tijden gegeten en de buitenlanders vonden het erg leuk om iets traditioneel Hollands te krijgen.
Daarna zalm gerookt op een plankje. Alleen toen die klaar was had iedereen zijn buik al vol (gelukkig) en konden wij die lekker opeten, samen met Gabrielle en Thomas van een Zwitserse boot.
FILE0005_renamed_25027 FILE0005 FILE0018 FILE0041 FILE0026 FILE0061

Donderdag hadden we een auto gehuurd en zijn we samen met Hanny en Jakob het eiland gaan verkennen. Eerst langs de zoutmeren in het zuiden, waar we de slavenhuisjes hebben bekeken. Daarna door naar het noorden naar het National Park Washington-Slagbaai. Dit was zeker de moeite waard. Ook daar zijn we weer bij een strandje gaan snorkelen. Tussen de middag lekker geluncht bij een lokaal tentje en daarna op zoek naar de indianen inscripties voor Hanny. Helaas zijn de kaarten dus danig onduidelijk dat we de juiste afslag niet hebben kunnen vinden. We hebben op deze manier wel veel van het eiland gezien. Terug hebben we de kustweg genomen en zijn langs de “Thousand Steps” en “Devil’s Mouth” gereden. Moe maar voldaan hebben we samen nog een biertje gedronken bij Karel’s en daarna door naar ons eigen bootje.
Er is hier een fenomeen en dat heet “Ostracods”. Twee tot vijf dagen na volle maan en 45 minuten na zonsondergang zijn deze te zien. Deze minuscule kreeftachtige diertjes geven dan een stof af die, als ze in aanraking komen met zuurstof, een lichtje geven. Nu was het vorige week volle maan en vrijdag gingen diverse mensen in het donker duiken om tussen al die lichtjes te zwemmen. Wij konden niet mee, omdat ik niet kan duiken en Peter dat alleen zou mogen als hij zijn advanced brevet had. Maar ik wilde toch wel eens kijken of je dat ook dichter bij de boot zou kunnen zien. Dus op de juiste tijd met duikbril het water in. En ja hoor, ik zag allemaal kleine lichtjes als ik bewoog in het water. Misschien niet zo spectaculair als je gaat duiken, maar wel super gaaf.
DSC04908 DSC04926 IMG_3794
Zaterdag hadden we eigenlijk naar de mangrove willen gaan om te gaan kajakken, alleen kregen we het vervoer niet voor elkaar. Door de week schijnt er wel een busje heen te rijden, maar op zaterdag niet. De taxi die we belden vroeg een erg hoge ritprijs en een andere vervoerder reageerde zo laat dat de kajaktocht al voorbij was. Zo houden we nog wat te wensen over als we ooit weer op Bonaire komen. We zijn die dag gaan snorkelen op een andere plek bij Klein Bonaire en later ook nog vlak bij het vliegveld.
Zoals eerder gezegd hebben we vandaag uitgeklaard en maken de boot klaar om morgen weer naar Curaçao te vertrekken. Peter heeft de verstaging nog wat bij gesteld, want tijdens het aan-de-wind zeilen hiernaar toe leek de verstaging toch wat te los te zitten. Ook toen we van St. Maarten naar Curaçao zeilden met dubbel gereefd grootzeil, leek de stag naar de tweede zaling te los te zitten.
Straks naar de happy hour op de Jonas om kennis te maken met Martijn, de zoon van Jakob.
Ik kreeg een appje van Coby, dat zij en René volgende week op Curaçao zijn, dus dan kunnen ze ons mooi updaten over wat er in Barneveld allemaal gaande is.

Foto’s sightseeing Bonaire:

3 Comments:

 1. Ronald en Nicol

  Leuk dat we weer bij elkaar in de buurt komen te liggen en gezellig om weer bij te kletsen na alle avonturen sinds nieuwjaarsdag.
  Tot binnenkort!
  Ronald en Nicol
  Fairy Queen
  Ps. Hebben jullie een lokaal chippie om te bellen?

 2. Mooie foto’s weer! Geniet!

  groetjes Thea

 3. Gave foto’s van de onderwaterwereld. Tot in Nederland. Nog zo’n 3 weekjes en dan vliegen jullie deze kant op.

  liefs van Cees en Anneke

Comments are closed