Een reis met vele gezichten

 

 

IMG_3729IMG_3733

Met Patrick erbij gaat het laatste stuk van ons rondje razendsnel. Van Eastbourne naar Ramsgate, daarna bij Harwich de River Orwell op om bij “Butt and Oyster” bij Pinmill een biertje te gaan drinken. Daarna door naar Den Helder en we zijn weer in hollandse wateren.

Wat dit rondje vooral ook erg leuk heeft gemaakt zijn alle ontmoetingen. Van een kort praatje tot enkele dagen optrekken met andere zeilers. Zoals bijvoorbeeld bij de staircase bij Fort Augustus waar ik door diverse mensen werd aangesproken. Een fransman die zelf een boot op de Middelandse zee heeft, een Engelsman die al enkele jaren zeilt maar de staircase nog niet aandurft. Hij komt bij ons een kijken en vragen hoe wij dat doen. Ook komt er een vrouw uit India vragen wat er toch allemaal gaande is. Zij kwam alleen voor Loch Ness, maar er was zo’n drukte bij de sluizen dat zij ook kwam kijken en ze wilde graag weten waar die sluizen toe dienen en hoe het werkt.
IMG_3149IMG_3203

Bij Loch a Choires lagen we aan de mooring en daar hebben we Maaike en Sybren van de Moonshiner ontmoet. Zij zwerven al 4 jaar in Schotland rond en wisten ons er veel over te vertellen en mooie ankerplaatjes aan te wijzen. Ook had hij een passie voor whisky’s en we hebben een paar bijzondere exemplaren mogen proeven.
In Oban werd er bij onze boot door Johanna (en Dick) van de Nehelenia aangeklopt om te vragen of we zin in een kopje koffie hadden. Zij doen hetzelde rondje als wij alleen precies anders om. Ze hadden al een tijdje geen Hollanders gesproken en ook daar hadden we weer een gezellige avond.
In Glenarm stond een oud dametje het kerkplein te vegen en toen we zeiden dat het er zo netjes uit zag begon ze helemaal te glimmen. Ze was geboren in Glenarm maar had haar hele leven in New York gewoond. Op haar oude dag had ze besloten om terug te gaan naar haar geboorteplaats, waar ze nu met hulp van anderen de boel aan het opknappen is.
Over Belfast en David en Rosemary hebben we al eerder in een blog uit gewijd. Nog steeds ben ik onder de indruk wat daar gebeurd.

IMG_3482IMG_3677

 

Zoals al eerder verteld hebben we op de Scilly’s met Sjors en Lilian aan de mooring gelegen, later hebben we ze ook nog in Yarmouth gesproken. Max wilde voor ons wel even de mast in om het vlagje van Flevomare te redden.
In Falmouth spraken we JP en Riet op de steiger en ze bleken een jacht te hebben die erg veel op die van ons leek (de Shaula). We hadden dus erg veel te vergelijken en te bespreken en we hebben erg gezellige dagen met ze gehad.

IMG_3679IMG_3730

 

In Falmouth lag de Lara met Leonne en Jaap bij ons langszij. Pas een paar dagen later in Fowey hebben we met ze kennisgemaakt. Zij varen een Hutting 40, wat ook een Koopmans ontwerp is. Dus ook hier weer genoeg gespreksstof. Zij hebben eerst een stuk van de Franse kust gedaan en gingen via de Engelse zuidkust weer terug. Hebben nog tot half september de tijd, dus wij zijn ze al een heel stuk vooruit.
Uiteindelijk in Ramsgate lagen we naast de Nijinsky. Het bleek dat ze pas 2 dagen met hun nieuwe boot op pad waren en met trots kregen we daar een rondleiding. ook hier weer een bijzonder stel. Zij Canadees, hij Australier en ze woonden in Luxemburg terwijl de boot in Terneuzen ligt en onder Engelse vlag vaart. Hoe internationaal.

Zo zit ons rondje Engeland erop met enorm veel verhalen en indrukken en zeker de moeite van het herhalen waard.

Comments are closed