De andere kant van Suriname

DSC03331 DSC03339 DSC03340

Ons verblijf hier in Suriname nadert zijn einde. Het is tijd om door te gaan. Het blauwe water van de carieb lonkt, dus het is de bedoeling dat we zaterdag richting Tobago gaan. Een tocht van ongeveer 450 mijl en dus een dag of 3 zeilen. De Jonas vertrekt weer tegelijk met ons.
De afgelopen week hebben we de omgeving in en om Paramaribo verkend. Zaterdag hebben we een tocht naar  de plantages aan de andere kant van de Surinamerivier gemaakt. Eerst naar Nieuw Amsterdam waar een klein openluchtmuseum is met o.a. een tentoonstelling over Suriname(rs) tijdens de tweede wereldoorlog. Ik had er geen idee van dat onze Nederlanders overzee ook meegeholpen hadden in de oorlog. Tevens waren er 2 films te zien over de slavernij in Suriname. Dit is duidelijk een minder leuke kant van de Hollanders. Wat er in die tijd allemaal is gebeurd, daar wordt je echt een beetje naar van. Aansluitend zijn we naar de plantage Frederiksdorp gegaan. De huizen van de plantagehouders zijn prachtig gerenoveerd en ook andere gebouwen zagen er mooi uit. Wat ik daar wel miste was hoe de hutjes van de slaven er uit hebben gezien, daar was niets van te vinden. Je kreeg doordat je de films had gezien wel meer gevoel bij hoe het geweest moet zijn. Wel was het een mooi natuurgebied met enorm veel vogels.
DSC03381 DSC03389 DSC03392 DSC03379 DSC03400 DSC03402
Zondag zijn we naar de mis in de St. Petrus en Paulus-kathedraal geweest. Omdat Hanny en Jakob naar de dienst in de Hervormde kerk wilden en deze een uur eerder begon dan onze mis, konden we mooi eerst naar de vogeltjesmarkt op het onafhankelijkheidsplein. Je ziet in Paramaribo veel mannen met een vogelkooitje lopen en op zondag wordt er dan gekeken welke het mooiste kan fluiten. Er worden daar weddenschappen voor afgesloten en er schijnt best veel geld in om te gaan.
In de kerk heerste een hele prettige sfeer en we konden naar een mooie preek luisteren van de nieuwe bisschop. De week ervoor kon je op zondag de kathedraal niet in in verband met de bisschopswijding.
Na de mis hebben we een wandeling door Paramaribo gemaakt, langs het Presidentieel paleis en de Palmentuin. Daarna een bezoek gebracht aan Fort Zeelandia, waar je onder andere de plek van de decembermoorden kon zien (luguber).
Daarna nog lekker geluncht met Hanny en Jakob bij De Waag en toen terug naar Domburg om af te koelen in het zwembad.
De rest van deze week heeft in het teken van het aankomende vertrek gestaan: klusjes aan de boot, boodschappen, wassen enz.
DSC03320 DSC03385 DSC03393 DSC03411 DSC03413 DSC03432
Wij hebben enorm genoten van ons verblijf in Suriname, maar wel met een paar kanttekeningen. De natuur is overweldigend en de mensen zijn ontzettend relaxt, goedlachs en tolerant. In welke stad vind je een moskee en synagoge naast elkaar? Er is ook geen moment geweest dat wij ons onveilig voelden. Maar dit relaxte sfeertje zorgt er ook voor dat alles verslonst. Er staan prachtige huizen, maar ze worden niet onderhouden. Dus na een paar jaar ziet het er niet meer uit. Dit zelfde geldt voor de wegen. Hoe verder je van Paramaribo af zit, des te beter de wegen worden. Rondom Paramaribo worden ze kapot gereden en verzakken ze door de regen, maar repareren is er niet bij. Oftewel wegen met kuilen en gaten.  Veel Surinamers zijn naar elders vertrokken waardoor enorm veel huizen en panden leeg staan. Het hele straatbeeld is daardoor armoedig, wat erg jammer is omdat Suriname ook zoveel moois te bieden heeft.
Oh en by the way: het kan hier enorm hard regenen. Onze dinghy stond half vol met water, maar we love Suriname en we gaan kijken wat de Carieb ons te bieden heeft.
DSC03408 DSC03397

6 Comments:

 1. Hans & Sonja Grotenhuis

  Prachtig zoals je jullie verblijf in Suriname hebt verwoord, hele goede reis en wij kijken uit naar het volgende verslag. Behouden vaart

 2. Joke en Marten de Blecourt

  Leuk jullie verslagen te lezen. Goede vaart naar Tobago

 3. Dank je wel. We zullen proberen de blog up to date te houden, zodat je ook kunt zien hoe het in de Carieb is. Groetjes, Peter en Ria

 4. Veilige reis verder en veel plezier!

 5. Bedankt voor de uitgebreide informatie over Suriname inclusief de mooie foto’s.
  Ben er nooit geweest maar heb dankzij jullie verhalen al een goede indruk van het land gekregen.
  Goede reis verder in de Caribbean en we zullen proberen ook hier jullie op de voet te volgen.

Comments are closed