En dan naar Dan

DSC03111 DSC03112 DSC03114 DSC03125 DSC03126 DSC03134

Zondag 24 januari zijn we al vroeg vertrokken naar Boven-Suriname.  Onderweg stoppen we een keer om de benen even te strekken en zien daar mooie gele vogels in de boom. In Atjoni moeten we nog even wachten voor de korjaal er is, maar als de bagage is ingeladen kunnen we vertrekken. De tocht naar Danpaati is prachtig. We varen stroomopwaards en moeten vaak tegen een stroomversnelling in. Maar met een man bij de motor en een voor op gaat dat zeer gecontroleerd, wat een stuurmanskunst! Onderweg zien we kinderen zwemmen en vrouwen de was en afwas doen. De rivier is voor hen meer dan alleen een weg over water, maar iets waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt. Na 2 1/2 uur varen bereiken we het resort, wat op een eiland ligt. Paati heeft meerdere betekenissen maar een ervan is eiland. Dit eiland hoort dus bij het plaatsje Dan. We worden zeer gastvrij ontvangen. Het personeel staat ons al op te wachten en na een kleine introductie van wat ons de komende dagen te wachten staat, kunnen we aanschuiven voor de lunch. Na de lunch even lekker chillen in het hangmatje en eind van de middag maken we een wandeling over het eiland en gaan we naar de “jacuzzi”. Er is natuurlijk geen echte jacuzzi, maar een echt natuurlijke jacuzzi. Het is namelijk een stroomversnelling in de rivier, waar we zeer decadent getrakteerd worden op een koude Parbo.
DSC03139 DSC03145 DSC03159
De volgende dag gaan we een dorpswandeling maken. Wat een andere wereld is dit. Als je een hut met kleiner hutje ziet staan dan woont daar een vrouw en als er een enkele hut staat dan woont er een man. Mannen en vrouwen wonen dus niet bij elkaar omdat iedere man met meerdere vrouwen mag trouwen.
Frits is onze gids en woont in dit dorp. Hij weet er dus enorm veel over te vertellen. We bezoeken de basisschool en de kindercrèche. Het gebouw van de kindercrèche was eerst bedoeld voor de ouderenzorg, maar omdat de ouderen liever in hun eigen huisje verzorgd wilden worden is ook hier de thuiszorg in het leven geroepen en is het gebouw nu bestemd voor de kleintjes. Het geld wat ze bij het resort verdienen wordt gebruikt voor zowel de crèche als de thuiszorg. Daarnaast werken veel inwoners van Dan in het resort of voor het resort, zoals de bakker. Het is toch een mooie gedachte dat wij niet alleen luxe in een resort zitten, maar ook de inwoners van Dan hier profijt van hebben.
DSC03166 DSC03168 DSC03173 DSC03178 DSC03179 DSC03182
Van onze avondtocht heb ik helaas geen foto’s. Maar het was weer bijzonder om zo in het donker door het oerwoud te varen en dit keer hebben we ook nog eens diverse kaaimannen gespot. Hele kleintjes, maar ook een enorme grote van wel 2 tot 3 meter lang. Onze bootsman probeerde er een te pakken, maar ze waren hem te snel af.
De natuur is hier prachtig en Frits wist ons met de boswandeling weer te boeien met zijn verhalen over het overleven in het oerwoud. Welke bomen kun je gebruiken als “telefoon”, wat kun je eten, uit welke plant kun je water halen en noem maar op. Ook mochten we natuurlijk even voor tarzan spelen door te slingeren aan een liaan.
Het is jammer dat we jullie niet kunnen laten meegenieten van de geluiden en geuren van het oerwoud. Ondanks dat hoop ik dat de foto’s een mooi beeld geven. Ik zal in de fotogalerij onderaan de blog nog wat meer impressies zetten.
DSC03241 DSC03245 DSC03250 DSC03251 DSC03265 DSC03266
Bij het resort zelf zie en hoor je ook allerlei beesten. Zo is er een huisvarken met heus halsbandje. De eerste keer dat ik hem zag had hij zich verstopt in de douche. Het aapje Hansi hebben ze als klein babytje in het bos gevonden. Door de verzorging van het personeel heeft hij het overleeft en is nu 4 maanden oud. Hij vond het op mijn nek wel gezellig, alleen als klein kindje pieste hij zo over mijn rug. Verder zijn er nog 2 aapjes die in het wild leven op het eiland. Ook zagen we diverse leguanen, hoorden we de kikkers en vlogen er kolibrietjes en natuurlijk nog veel meer andere vogels.
Ik kan niet anders zeggen dan dat we een top tijd hebben gehad in Danpaati .
DSC03146 DSC03206 DSC03276
Foto-impressie:

 

5 Comments:

  1. Dat hebben jullie maar weer mooi in the pocket deze ervaring in het oerwoud van Suriname. Super. Op naar……Tobago. Succes. gr. Cees en Anneke

  2. Wat prachtig allemaal! Een hele mooie plek daar in het oerwoud. Je verhaal brengt oude herinneringen terug van Equador. Leuk!

  3. Hoi Ria en Peter,
    Wat een geweldige plek om te verblijven, jullie reis wordt hoe langer hoe interessanter!! Ik ben gewoon stiekem wel een beetje jaloers op jullie ervaringen maar dankzij jouw beeldende verslag geniet ik ook met jullie mee😃 fijne tijd verder xx Leon

  4. Weer een prachtig verhaal over een interessant land met veel mooie foto’s. Mijn compliment Ria, als ik zo vrij mag zijn, voor de boeiende manier waarop je jullie belevenissen vertelt. Als je die blogs sraks allemaal samenvoegt heb je een interessant boek over jullie fantastische reis.

  5. Schitterend! Veel plezier nog.

Comments are closed