Cabo Verde – Suriname dag 13 De finale

Het begint er op te lijken dat dit voorlopig toch echt het laatste blogje tijdens deze oversteek zal zijn. We hebben nog zo’n 70 mijl te gaan, dus het moet lukken om morgen (donderdag) in Suriname aan te komen. De wind is op het ogenblik wel op, maar doordat we wat stroom mee hebben schuiven we met 4 knopen per uur richting ons waypoint. Heel veel sneller willen we ook niet dat het gaat, want we willen niet in het donker aankomen. Daarbij moeten we ook nog eens wachten om met laag water de rivier op te gaan anders kunnen we wel 5 knopen stroom tegen krijgen.

Inmiddels heeft de watermaker een paar uur gedraaid en de tanks zitten weer vol. Ook hebben we de champagne koud gezet. Dus Suriname, here we come!!

Op de valreep heeft Peter vannacht een groep dolfijnen bij de boot gehad. Blijkbaar hadden ze ons ongenoegen aangevoeld.

Verder merk je dat je dichter bij land komt. We zien weer meer vrachtschepen en meer vogels.

Het zal vreemd zijn om straks weer aan land te gaan. We hebben hier zo ons eigen leefwereldje met ons eigen ritme. Ook zullen we weer aan de geluiden moeten wennen. Hier hoor je alleen de wind en het ruisen van de zee, straks weer mensen, auto’s, beesten. Zeg maar geluiden van het land.

Deze twee weken op zee zijn ons erg meegevallen. Ook al begonnen we met forse wind en hoge golven. Nu is het juiste het tegenovergestelde. Weinig tot geen wind en een lange deining die onder ons door rolt.

Wat leuk was, was het ssb-netje met de andere boten. We keken er echt elke dag naar uit om hun ervaringen te horen.

Het was ook fijn om mailtjes via de ssb te krijgen van familie en bekenden. Zo merk je dat er buiten ons coconnetje ook nog wat gebeurd. Bijvoorbeeld dat de kinderen in Groningen (NL) ijsvrij hebben gekregen en dat de ongeveer 85 jaar oude familiewieg weer door een nichtje gebruikt gaat worden. En verder dat onze zwager zijn laatste praktijkexamen voor politie-agent heeft gehaald. Toppie!! Bijzondere en gewone heerlijke alledaagse dingen. Ik schrijf trouwens NL, want ik denk dat de kinderen in Groningen (Suriname) geen ijsvrij hebben gekregen.

De Helena heeft zich ook erg goed gehouden. Eigenlijk geen grote problemen, behalve dan het water dat de eerste dagen bij de motor stond. We hebben zeker 30 liter weggepompt. In eerste instantie hadden we geen idee waar het vandaan kwam. In ieder geval niet van de motor, watermaker of generator. Uiteindelijk kwamen we er achter dat het kwam door de enorme flotsen water die we over het dek kregen en niet snel genoeg weg konden. Het water liep daardoor een beetje via de bakskisten naar binnen. Dit probleem hebben we nooit eerder geconstateerd, omdat we nog nooit zolang zoveel water over ons heen kregen. Toen we eenmaal wisten waar het door kwam, konden we het accepteren en zullen het probleem in Suriname gaan aanpakken.

Dus al met al hebben wij genoten van deze overtocht en zullen we vanaf morgen gaan kijken wat Suriname ons te bieden heeft.

11 Comments:

 1. Janny Zeggelaar

  Hoi Ria, weer genoten van je verhalen! Super gedaan jullie. Echte zeebonken geworden. Hele mooie tijd in Suriname en ik kijk uit naar je verhalen en de foto’s. Groeten uit een Barneveld met natte sneeuw.

 2. Woh, snelle overtocht zeg. Even wachten op de Jonas en dan op naar nieuwe avonturen in het mooie Suriname. Gr van Cees en Anneke op Union

 3. Hans & Sonja Grotenhuis

  Gefeliciteerd, fantastisch gedaan heel veel plezier daar in Suriname,groeten Sona& Hans

 4. Gefeliciteerd! Wij lezen het blog met veel plezier, de verhalen geven een mooie inkijk in alles wat jullie beleven. Vooral de 3 uur op en 3 uur af … 2 weken lang … Hoe houden jullie het vol?

 5. Heel goed gedaan mensen. Het was heel interessant om jullie op jullie avontuurlijke tocht te kunnen volgen. Ik wens jullie een goed en interessant bezoek aan Suriname toe.

 6. Rien van Zwienen

  Geweldig dat jullie zo’n mooie snelle oversteek gemaakt hebben. Gefeliciteerd.
  Heel leuk jullie via het blog te kunnen volgen (ook op de oversteek).

 7. Marco Reddingius

  Welkom aan land. We hebben je overgocht gevolgd. Jullie hebben het snel gedaan. Proficiat.

 8. En voor ons super om te lezen hoe jullie bijzondere wereldje is! En fijn dat jullie er bijna zijn! Geniet van de aankomst in Suriname!

 9. Fijn dat jullie er zijn 🎉🎉 wij proosten met jullie mee op een behouden vaart en geweldige ervaring 🍸🍸en dank dat we via het blog iedere dag met jullie mee mochten beleven xx Geniet van Suriname!
  Lieve groet Rene en Leon

 10. Gefeliciteerd met deze overtocht. Voor ons ook een hele geruststelling. Geniet van Suriname!

 11. Ria en Peter leuk om jullie te volgen En gefeliciteerd met de succes volle overtocht.
  Veel vaar en land plezier in Suriname We blijven jullie volgen

Comments are closed