Cabo Verde – Suriname dag 12

DSC02794Eigenlijk wilde ik geen blog over eten schrijven, maar iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik altijd met eten bezig ben. Ik verslind kookboeken en kooktijdschriften en probeer allerlei recepten uit. Ben ik niet met eten bezig, dan wel met lijnen maar ook dat op een lekkere manier haha. Ik hoor dat veel mensen afvallen tijdens zo’n overtocht, maar ik denk dat dat bij ons niet het geval zal zijn. Ooit las ik in een boek van een vertrekker dat het eten op een gegeven ogenblik allemaal hetzelfde gaat smaken, nou ik denk dat dat helemaal niet hoeft.
Hieronder een overzicht van wat wij van dag tot dag gegeten hebben:

Dag 1: Lasagne. Voor dat wij vertrekken maak ik vaak een paar maaltijden of prutjes klaar. Voor de lasagne en dag 3 had ik gehakt met ui, courgette en paprika gebakken. Voor dag 1 had ik dit met een tomatensaus tot lasagne verwerkt, wat uiteindelijk een toppertje bleek omdat we erg veel wind hadden en ik dit zo in de oven kon schuiven en na een half uurtje konden eten, zonder dat ik lang in de keuken hoefde te staan.

Dag 2: Rundvleescurry met rijst en tomatenraita. De curry had ik van tevoren in de hogedrukpan gemaakt. Die dag dus alleen opwarmen, rijst koken en raita maken.

Dag 3: Chili con carne. Het van tevoren gemaakte prutje toevoegen aan een gefruit knoflookje, daarbij tomaten in blokjes+tomatenpuree+paprikapoeder+cayennepeper+bouillonpoeder+beetje water+uitgelekte bruine bonen.

Dag 4: Gyrosreepjes met pitabroodje en komkommer/tomatensalade. Varkensfilet (had ik diepgevroren in het koelvakje meegenomen) in reepjes snijden en even marineren met gyroskruiden en olie. Salade maken van saus die bij gryoskruiden zit met tomaat en komkommer. Dit alles in pitabroodje. Erg lekker, wel een beetje geklieder. Dit was tevens de laatste dag vers vlees.

Dag 5: Couscous met Marokkaanse groenten en kipgehakballetjes. Dit had ik beter zonder de balletjes kunnen maken, want van die kip-albondigas uit blik zijn echt vies.

Dag 6: Gekookte aardappelen met bonen en texelse gehaktbal uit blik. In de nacht van dag 5 op 6 is er door de golven een la door het slot heen gebroken. Deze la stond vol blikken en potten die ik dus ‘s nachts allemaal en ander plekje moest geven. Toen bedacht ik dat we veel te veel bij ons hadden en dat die potten en blikken ook maar eens op moesten. Maar hoe lekker kan een Texelse bal uit blik met gekookte aardappelen zijn!!

Dag 7: Paella met vis. Ik heb in Spanje heel veel blikjes vis gekocht die in het boekje “vis uit blik” van Bart van Olphen staan. Deze komen zeer regelmatig goed van pas.
Dag 8: Zuurkoolschotel met ananas. Spreekt voor zich.

Dag 9: Pasta met zalmroomsaus en komkommersalade. Een oude vertrouwde.

Dag 10: Mie met roerbakgroenten en spek: Dit was echt een toppertje. Roerbak stukjes mager rookspek, gesnipperde knoflook en gemberwortel toevoegen, dan in blokjes ui+wortel+pompoen+courgette erbij en een verkruimeld gedroogd pepertje, scheutje ketjap en water, daarna nog enkele bladen wittekool in reepjes erbij. Even laten stoven en dan roerbakmie erdoor.
Dag 11: Linzen met pompoen en tomaat.

Dag 12: Nasi, tenminste dat was het plan.

Echter rond een uur of vier hadden we een vis aan de haak. Helaas na een gevecht tussen hem en ons ging hij er vandoor. Nog maar een poging en even daarna weer raak. Het was opnieuw een big one en na een enorme strijd, die hij dit keer niet zou winnen, haalden we hem met een grote vis/pikhaak naar binnen. Een mahi-mahi van 1 meter lang. Nu moest ik mijn visfileercursustechnieken gaan toepassen en inmiddels ligt hij gefileerd en in moten in de koelkast. Dus de komende drie dagen eten wij vis op diverse manieren klaargemaakt. Vandaag het staartstuk gebakken met gebakken aardappels en komkommer/tomatensalade. Ik denk morgen het haasje ingerold met parmaham uit de oven en de derde dag een visstoofpotje. Mmm yammie, yammie ik kan niet wachten om het allemaal klaar te maken.

One Comment:

  1. Joke de Blecourt

    Hallo Peter en Ria,

    Nou van die eetblog loopt mij het water door de mond, haute cuisine aan boord van de Helena. leuk om te lezen
    Succes verder met de reis en vangen hè die vissen. Jammie jammie.

Comments are closed