Cabo Verde – Suriname dag 10

Een dagje aan boord van de Helena:

Het is 8.oo uur en mijn wacht zit er op. Ik maak Peter wakker en start de ssb-radio op voor ons damesnetje. Nou ja damesnetje, alleen Hanny van de Jonas en ik doen mee en we kletsen gezellig een kwartiertje met elkaar. Ondertussen is Peter ook op en we wisselen even gegevens uit over de afgelopen uren. Samen eten we een bakje yoghurt met vers fruit (banaan of papaya) en muesli en daarna duik ik nog een paar uur mijn holletje in.

Als ik slaap checkt Peter de zeilvoering, ruimt de vliegende vissen op, zet 1 x in de 2 a 3 dagen de generator aan en gaat (indien de golven niet te hoog zijn) douchen. Dat douchen is niet zoals thuis. Die boot wiebelt en rolt, je fles shampoo vliegt door de douchecabine en het is een hele klus om je af te drogen zonder om te vallen.
Hij neemt alvast een kopje koffie en rond half elf kom ik dan uit mijn bed en nemen we er samen, in het ochtendzonnetje, ook nog een. Na het koffiedrinken stap ik onder de douche. Ik kom heerlijk opgefrist weer tevoorschijn en dan is het alweer bijna twaalf uur.
Een maal in de 5 dagen zetten we de watermaker een paar uur aan.

Eerst nog even wat lezen en dan de lunch klaar maken. Af en toe bak ik brood. Als het erg hobbelt met de hand en dan in de oven, bij rustig weer met de bakmachine. Je zou denken andersom, maar de machine durf ik als het zo rolt niet op het aanrecht te zetten. En als er niet genoeg brood meer is bakken we lekkere pannekoeken.
Na de lunch gaat Peter een paar uurtjes slapen. Ik lees wat, reduceer het afval (plastic wordt versnipperd en koffiecupjes leeggeschept en geplet) of maak wat schoon. Rond 15.00 u. drinken we samen een kopje thee. We doen wat klusjes, kleine reparaties en hebben ondertussen een hengel uit staan in de hoop op verse vis bij het avondeten. Als ik rond half vijf met koken begin, doet Peter een inspectie-rondje op de boot. Na een uurtje is meestal het eten wel klaar. Buiten eten we uit onze super handige mepal-loomm bakjes. Daarna afwassen en afdrogen en als het goed is heeft Peter dan nog net een uurtje de tijd om te slapen voor het radio-netje om 19.00 uur begint. Deze tijd is anders dan eerder, omdat we de tijd inmiddels een uurtje verzet hebben. Soms moet er in verband met een bui/wind van zeil gewisseld worden en dan is er geen tijd meer voor hem om te rusten.

Om 20.00 uur gaan de wachten van 3 uur op, 3 uur af in. Het wordt om 19.00 uur donker en om 7.00 weer licht. Als je wacht loopt houdt je de uitkijk, eet/snoep je wat, drinkt wat fris of een kopje thee en houdt het logboek bij. Verder zet Peter de aanvragen voor gribfiles (weerberichten) en position-reports klaar, die ik dan later via de ssb-radio verstuur en nog weer later binnen haal. In mijn shift rond middernacht lukt dat het beste. Peter leest of kijkt een serie tijdens zijn wachten, maar ik zit gewoon buiten en geniet van de sterren, wolken en het water. En dan is het weer 8.00 uur.
Je moet vooral goed voor jezelf en de boot zorgen. Voldoende rust nemen en goed eten is belangrijk. Ook de boot moet in goede conditie blijven, want je zit niet te wachten op mankementen als je zo ver van de kust bent. Het onregelmatige slapen kost veel energie en verder kost alles veel tijd, doordat de boot nooit stil ligt. Zo vliegen de dagen voorbij en komt Suriname steeds dichter bij.

3 Comments:

 1. Leuk om te lezen hoe een dag bij jullie er uit ziet.

 2. Hannneke Schuit

  Hai Ria,
  Bedankt weer voor je leuke beschrijving in detail, zo is er echt een goed beeld te vormen over hoe het er nu echt aan toe gaat bij jullie.
  PLEZIER!
  groet voor jou en Peter

 3. Heel leuk om te lezen hoe een dag aan boord verloopt. Ik sta wel verbaasd te lezen wat jullie allemaal aan boord hebben: douchecabine, broodbakmachine, aanrecht. Zonder deze zaken kun je een reis over de oceaan natuurlijk ook niet maken. Veel succes verder.

Comments are closed