Cabo Verde – Suriname dag 1 en 2

Gisteren zijn we samen met de Jonas om 12.30 uur uit Mindelo vertrokken om de oceaan over te gaan steken. We werden uitgezwaaid door de Blue Spirit, Red Max en Fairy Queen die later deze week vertrekken. Ook kwam de haven-schildpad ons nog even gedag zeggen. We hadden eigenlijk nog wat diesel willen tanken en hadden de dag ervoor geinformeerd of ze op nieuwjaarsdag wel open zouden zijn en als we er maar voor twaalven zouden zijn zou dat wel goedkomen. Helaas in deze landen kun je niet zulke goede afspraken maken. Tankstation was dus dicht. Er zit gelukkig nog voldoende in de tank en we zijn zonder af te toppen vertrokken. Bij de Jonas was het nog vervelender die hadden bij de bakker gevraagd of ze open waren, maar stonden voor een gesloten winkel terwijl ze hadden gezegd dat ze open waren. Zonder brood is veel lastiger de eerste dagen, dan moet je gelijk aan het bakken.
Onze tocht begon gelijk stevig met een 35 knopen wind en vlagen van 40 knopen (windkracht 8), maar we wisten dat dit tijdelijk zou zijn en waren goed voorbereid met een dubbel gereefd grootzeil. Tussen de eilanden heb je nogal last van accelleratiewinden en als je een paar uur verder bent nemen deze af. Er bleef uiteindelijk een 25 knopen (windkracht 6) staan en we schieten daardoor lekker op. Van de 1900 mijl die we voor de boeg hadden, hebben we er inmiddels 200 afgelegd.
Nu ik deze blog schrijf is het 19.00 u. op 2 januari. De zon gaat onder en we hebben net lekkere rundvleescurry gegeten die ik van tevoren gekookt had. Ik ben wel blij met de maaltijden die ik had voorbereid, want bij stevige wind horen ook stevige golven (2 tot 4 meter) en het is dan geen pretje om binnen te koken.
Ik wil hierbij Joke en Arianna hartelijk bedanken voor het januari-kado, de nieuwjaarskaart uit Barneveld met kunstkippen. Het blijft enorm leuk om elke maand wat te mogen uitpakken.

2 Comments:

  1. Jan Cees Kossen

    Hoi Peter, leuk je zo te volgen. Goede en behouden vaart voor 2016.
    Jan Cees

  2. Joke en Marten de Blecourt

    Graag gedaan, succes met de oversteek

Comments are closed