Kerstmis in Mindelo

DSC02515 DSC02522 DSC02525 DSC02523 DSC02526 DSC02530
Vandaag is het zondag 27 december en kunnen wij terugblikken op mooie Kerstdagen. Het gaf mij toch wel een dubbel gevoel: Dat je deze dagen mag vieren in een andere cultuur op een bijzondere plek is natuurlijk uniek, maar aan de andere kant missen we de familie en vrienden toch wel heel erg tijdens de feestdagen en de periode er naar toe. Vorige week even een dip-dagje gehad, maar je moet je niet helemaal laten meeslepen in dat gevoel en er iets moois van maken. Dus…de dag voor kerst het veer gepakt naar Santo Antao. Let even op de naam van het veer, de Oost-Vlieland. Deze pont ging vroeger naar Terschelling en zo leek het net of we kerst op Terschelling gingen vieren haha. Er zaten erg veel Kaap Verdianen aan boord die de kerst bij familie op Santo Antao gingen vieren, diversen hadden heerlijke taarten bij zich. We werden tijdens de overtocht al benaderd voor een tocht over het eiland en gezien de prijs ons wel leek hebben we maar een deal gemaakt. Achteraf bleek dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Buiten stonden enorm veel taxi-chauffeurs en zie dan nog maar eens de goede te kiezen.
John, onze chauffeur, kon ons enorm veel over het eiland en Cabo Verde vertellen. Hij was duidelijk trots op zijn land en gaf ons informatie over politieke kwesties tot de kruiden en bomen die op het eiland groeien en van alles er tussen in. Hij vertelde ons over de 50% regeling tussen mannen en vrouwen. Zowel huishoudelijk taken en opvoeding van de kinderen wordt 50/50 door man en vrouw gedaan, maar ook bestuursfuncties zijn zo geregeld: Er moeten dus 50 % mannen en 50% vrouwen in een bestuur zitten.
Verder zijn ze hier erg met het behoud en verbeteren van de natuur bezig. Bomen worden gepland om woestijnvorming tegen te gaan en er worden bijvoorbeeld fruitbomen tussen geplaatst om meer vogels op het eiland te krijgen. Onderaan de blog zet ik een foto-galerij, zodat jullie een idee hebben hoe het eiland eruit zag. Duidelijk het mooiste eiland van Kaap Verdië.
DSC02672 DSC02680 DSC02676 DSC02683 DSC02685 DSC02693
Die dag werd er een kerstavonddiner georganiseerd bij de floating bar van de jachthaven en omdat we dat zo’n leuk intitiatief vonden, zijn we maar aangeschoven. Aansluitend zijn we naar de nachtmis gegaan. Wat was dat bijzonder!! Er zong een mooi koortje met jonge mensen en heel de kerk zong mee. Het leek wel of ze al de liederen uit hun hoofd kenden. Wij hadden een boekje gekocht zodat we het allemaal een beetje konden volgen en ook mee konden zingen. Wat vooral anders was dan wij gewend zijn, was dat het kindje tijdens de mis pas in de kribbe werd gelegd en aan het eind van de dienst werd het eruit gehaald zodat iedereen het kon verwelkomen door het een kus op de knie te geven. Na iedere kus werd het knietje keurig schoongemaakt met een doekje.
Voor eerste kerstdag hadden we met Hanny en Jakob afgesproken om een gezamenlijk kerstdiner te maken. We begonnen met tapas. Hanny had een courgette-soepje gemaakt en als hoofdgerecht aten we zuurkoolschotel met confit de canard. Als toetje had ik een bannoffee gemaakt. Het was mooi om zo samen de kerst af te sluiten. Ja, dat lees je goed, hier kennen ze geen tweede kerstdag. Op zaterdag waren de winkels gewoon open. Ik heb lekker zitten naaien. Er schijnen in Suriname veel muggen te zitten, dus ik ben horretjes aan het maken. ‘s Middags hebben we samen met Bas en Monique van de Red Max aan boord van de Jonas geborreld en daarna zijn we met zijn allen bij een Italiaans restaurant gaan eten. Je kunt hier uitstekend dineren, omdat er tijdelijk een sterrenkok mee helpt in de keuken. Dus toch nog een beetje 2de kerstdaggevoel. Wat vooral erg leuk is hier in Mindelo, is de muziek. Ook nu klonk er weer muziek en de hoofdweg was afgesloten, er stond een podium en een vierkoppige band speelde heerlijke kaap verdiaanse muziek.
DSC02695 DSC02705 DSC02697

7 Comments:

 1. Dag Peter en Ria,
  Fijn om te lezen dat jullie fijne kerstdagen gehad hebben in Mindelo. Wij hebben deze samen gevierd met Nok en Ariel. Inderdaad vreemd : witte stranden, warm zeewater maar geen familie. Dit was zeker een speciale kerst.
  Groetjes,
  an & ivan

  • Dag An en Ivan, wij blijven ook voor de jaarwisseling nog in Mindelo. Er is hier erg veel wind, met vlagen van rond de 36 knopen. Hierdoor wat schade opgelopen wat we eerst gaan repareren en dan kunnen we net zo goed pas op vrijdag weggaan. Jullie een gezellige jaarwisseling op Barbados. xx

 2. Leuk om jullie verhalen te lezen een hele fijne jaarwisseling .

 3. Wat een mooie en lange fotorapportage van jullie. En dat terwijl je het druk hebt met horretjes maken Ria. En zag ik nou goed dat je zelfs een elektrische naaimachine aan boord hebt? Heel goed.
  In Nederland hadden we een wat rare kerst dit jaar: mooi zacht weer met temperaturen boven de 10 gaden. Eigenlijk niet zo leuk maar wel heel goed voor de energierekening.
  We horen wel weer van jullie verdere avonturen.

 4. Jullie hebben zo wel echt een kerstgevoel gehad zeg. Het valt hier in Suriname nog mee met de muggen hoor maar een paraplu is onmisbaar. Groetjes en alvast een mooie oversteek voor straks. Arnold en Perry

 5. Mooi om jullie verhalen te lezen.

Comments are closed