La Gomera – Mindelo dag 3

DSC01946Yes, we zijn over de helft. Afgelopen dag 147 mijl afgelegd en dat zonder te motoren. Eigenlijk gaat het dus steeds beter. De windvoorspelling voor de komende dagen is wel wat minder, dus we moeten ons nog niet rijk rekenen. Het kan zomaar zijn dat we morgen minder mijlen hebben gevaren.
Inmiddels zijn we goed ingeslingerd. Het slapen ‘s nachts gaat alleen nog wel wat minder, maar dat heeft met de wind en de golven te maken. Vannacht rond 23.00 uur trok de wind in een keer behoorlijk aan. Dus eerst van grote genua naar high aspect wisselen en daarna ook nog een rif zetten. Hierdoor werd de periode dat Peter kon slapen met een uur verkort. Echter toen mijn wacht er bijna op zat kakte de wind in en had ik de genua maar weer uitgerold. Daarna samen met Peter het rif er weer uitgehaald. Oftewel voor mij ook een uurtje korter slapen. We hebben het bij de wachten daarna allebei in kunnen halen. Het was toen al wel licht.
Vandaag nog geen visje gevangen en ik denk straks maar een pannetje nasi te maken, met ham uit blik. Het koken aan boord is wel een verhaal apart. Het begint namelijk al bij de inkopen. Je moet van tevoren goed bedenken wat lang houdbaar is en wat niet. Zo hebben wij een vrij kleine koelkast aan boord en de ervaring is dat we vlees niet langer dan een dag of 2 kunnen goedhouden. Dit kun je dan oplossen door vlees uit blik mee te nemen of zelfs complete maaltijden met vlees erin, zoals spaghettisaus Bolognese, linzen met gehaktballetjes of chili con carne. Groente hebben we wel vrij veel vers bij ons, maar ook voldoende uit blik. Je weet nooit hoelang iets goed blijft. Ik heb gehoord dat andere boten een maaltijdlijst maken en daar de ingredienten voor meenemen. Ik heb juist voldoende blik, pasta, rijst en dergelijke ingekocht en samen met de groente maak ik daar dan een maaltijd van. Deze langhoudbare produkten heb ik op een lijst staan en daarop kan ik kijken wat ik waar heb weggestouwd. De verse groenten check ik elke dag even op rotte plekken en ook het mandje met fruit controleer ik regelmatig. Qua brood hebben we langhoudbaar brood bij ons en mix om brood te bakken in de bakmachine. Verder hebben we ook nog wat afbakbrood, maar dat is in de zuidelijke landen moeilijk te verkrijgen. Nu hoefden we maar voor een week vers fruit en groenten mee te nemen, maar als we straks naar Suriname oversteken zal het heel wat meer moeten zijn en ik ben benieuwd of we dat een beetje op de Kaap Verden kunnen krijgen. Ik ga zo het hengeltje nog maar eens controleren, want ik heb veel meer zin in verse vis dan nasi met ham uit blik.
Oh, en ik moet natuurlijk nog even vermelden dat we vandaag de adventster hebben opgehangen, want al zijn de temperaturen hier boven de 20 graden wij bereiden ons wel voor op de Kerst. Ik ben benieuwd waar we dat gaan vieren.

One Comment:

  1. Ria, weer een uitgebreid verhaal. Ik heb het gevoel dat ik met jullie mee vaar, ergens in een hoekje van de boot verstopt, zodat ik alles kan meebeleven. Hier in Barneveld is het de laatste dagen storm, harde wind en regenvlagen maar niet echt koud. En zo komt Sinterklaas in zicht en de maan schijnt al door de bomen.
    Een heel goede vaart verder gewenst.

Comments are closed