Een laatste blik op Havana.

DSC07058 DSC07051 DSC07074

In mijn vorige blog schreef ik over de overeenkomsten tussen de steden in Cuba. Diezelfde dingen en gezelligheid vind je ook in Havana, maar dan in het groot. Wat we hier zien, is wat we in de hele Carieb wel een beetje gemist hebben. Leuke terrasjes, cultuur, mooie gebouwen, goede restaurants en een eigen muziekstijl. Als we voortaan salsamuziek horen, zullen we gelijk terugdenken aan Cuba.
De laatste paar keer dat we naar Havana gingen zijn we vooral voor de kunst gegaan. We hebben rondgelopen op een de overdekte kunstmarkt, Almacenes San José en hebben het Museo Nacional de Bellas Artes bezocht. Beiden hebben werken van Cubaanse kunstenaars. Op de kunstmarkt kun je lekker snuffelen tussen kunst en kitsch en we hebben er een paar leuke schilderijen kunnen scoren. Het is een kleurrijk geheel.
In het museum vonden we de kunst wat somber. Het meeste stond in het teken van de revolutie. De kleuren waren daarom wat donker en je zag weinig lachende gezichten. Alleen hele oude schilderijen hadden wat  meer kleur.
DSC06721 DSC06779 DSC06781
DSC06822 DSC06944 DSC07048
Verder zijn we langs beroemde gebouwen gewandeld. We zagen het Capitool (gesloten i.v.m. restauratie) de sigarenfabriek (gesloten), Floredita (bekend om zijn daiquiri’s), La Bodeguita del Medio (bekend om zijn mojito’s), Sloppy Joe (bekend om zijn hamburgers) en vele andere mooie bijzondere plekken.
Maar we zijn natuurlijk ook wat om het centrum heen gelopen, door achteraf straatjes. Hier zie je een heel ander beeld van Cuba. Gebouwen die op instorten staan, rommelige winkeltjes, kleine vieze marktjes, maar wel zeer vriendelijke mensen.
DSC07061 DSC07059 DSC06801 DSC06797 DSC06707 DSC06706
Peter en ik hebben af en toe de discussie hoe het over een paar jaar in Cuba zal zijn. Er staan in Havana veel gebouwen in de steigers om opgeknapt te worden en het zal er straks allemaal heel mooi uit gaan zien. Maar zullen de bewoners hun eigen karakter kunnen blijven behouden of zal het (toeristen)geld ze veranderen net zoals op Jamaica?
Hoe het ook zal zijn, wij hebben enorm genoten van een geweldig land.
Morgen gaan we  oversteken naar de USA, naar Key West. We hebben een kleine 2 weken de tijd om naar Palm Beach te varen, waar de Helena op transport gaat.
DSC06704 DSC06746 DSC06761
DSC06792 DSC07066 DSC07067

5 Comments:

 1. Bedankt voor deze super rapportage van Havanna. Wel jammer dat de sigarenzaak dicht is???? Nog een goede vaart verder naar de USA.

 2. Goede reis het laatste stukje.

  Groetje,
  Cees en Anneke

 3. Key West is ook heel mooi. Goede reis daarheen.

 4. Mooie foto’s weer. Ik wil er zo naar toe! Goeie reis naar Key West!
  Lia en Remco

 5. Mooie impressie van Cuba. Helena op transport naar Nederland?? Op tijd voor de Almere Regatta??? 🙂

Comments are closed