I love Cuba

DSC06778 DSC06819 DSC06808 DSC06814 DSC06785 DSC06821
Wat is Cuba een heerlijk land. We zijn al een paar keer met de lokale bus naar Havana geweest. Onze lokale pesos (cup) komen nu goed van pas. Als je vanaf de marina naar Havana wilt moet je een keer overstappen. Per bus betalen we 5 cup pp. Dit houdt dus in dat wij voor 40 cup samen retour kunnen naar Havana en in euro’s is dat maar 1,66. De marina ligt 30 kilometer van het centrum af en je zit dan dus wel een uur in de bus. De bussen zijn echter niet van al te beste kwaliteit en een zitplaats is ook niet altijd beschikbaar, maar je ervaart wel hoe de cubanen met elkaar omgaan.
Omdat wij nog wat meer van Cuba willen zien dan alleen Havana proberen we een autootje te huren. Helaas moet je deze al maanden van tevoren reserveren en lukt het ons niet er een te bemachtigen. Hoe gaan we dat dan doen? We kijken nog of we met een georganiseerde reis mee kunnen. Dat kan wel, maar ze gaan zo snel langs de plaatsen die wij willen zien dat dit ons ook geen optie lijkt. We besluiten om gebruik te gaan maken van de Viazul-bussen en gaan naar het busstation om onze plaatsen te reserveren. De dame is zeer behulpzaam. Ik geef haar een lijstje met de data en de plaatsen waar wij heen willen en binnen een kwartier hebben we ons vervoer geregeld. Pinnen ofzo kun je hier niet, maar ik had gelukkig nog net voldoende geld in de knip om haar te kunnen betalen. De dag erna dus weer naar Havana om bij de bank in de rij te gaan staan om geld op te nemen. De geldautomaten werkten niet die dag. Gelijk weer van alles bekeken, een kaartje naar mijn moeder gestuurd en het haar laten knippen.
Daarna moesten natuurlijk ook nog overnachtingen geboekt worden. In de capitool-gids die wij hebben stonden voor de eerste plaats, Cienfuegos, 3 B&B’s genoemd. De eerste sprak alleen spaans en verstond zowel mijn engels als opgelezen spaans niet, de volgende had geen plek maar bij de laatste lukte het om 2 overnachtingen te reserveren. We besloten om bij deze B&B te vragen om voor in de volgende plaatsen, Trinidad en Santa Clara, een overnachting te regelen.
DSC06833 DSC06866 DSC06891 DSC06904 DSC06869 DSC06914
En zo lieten wij onze Helena achter in de marina en gingen op reis door Cuba. Nog wel even wat gif gespoten, want we blijven baby-kakkerlakjes vinden. En nu maar hopen dat ze er niet meer zijn als we terugkomen. Op het busstation gekomen moet je eerst inchecken. De man die dat moest regelen had dat niet helemaal onder controle en het duurde tijden voor we eindelijk de bus in mochten. Verder liep de reis voorspoedig en met een stop onderweg kwamen we na 6 uur aan in Cienfuegos. Er stond keurig iemand van de B&B ons op te wachten met een bordje “Holanda” en zo hoefden we dus niet veel moeite te doen om het huis te vinden. We werden allervriendelijkst ontvangen en ze wilden onze volgende overnachtingen wel regelen. Cienfuegos hebben we voornamelijk lopend verkend. Het stadje is niet zo heel groot, maar wel erg gezellig. Alleen naar het Palacio de Valle hebben we een fietstaxi genomen om daar heerlijk te gaan lunchen. De laatste nacht in onze B&B zat er een enorm grote kakkerlak in de badkamer. Blijkbaar achtervolgen die krengen ons.
DSC06919 DSC06922 DSC06925 DSC06939 DSC06974 DSC06975
Daarna door naar Trinidad. Deze plaats is erg klein en toeristisch, een beetje te vergelijken met Volendam. In Museo de Arquitectura Colonial werden we door een zeer vriendelijke dame rondgeleid. ’s Avonds lekker gegeten in een bijzonder huis. Het was nog gewoon ingericht als Coloniaal huis met bankstellen en bedden erin waar tussen ze tafeltjes hadden geplaatst om te eten. Wij hadden onze (super lekkere) maaltijd in de slaapkamer. Voor een afzakkertje vonden we een schattig tentje tegenover onze B&B dat door 4 jongelui werd gerund. De tafel waar wij zaten was een oude naaimachine en rum kregen we uit potjes.
De laatste busreis was naar Santa Clara. Dit is duidelijk weer een grotere stad en is vooral bekend omdat hier de laatste gevechten in 1958 plaatsvonden die het einde van Batista’s dictatuur markeerden. Che Guevara leidde deze guerillaoorlog en er is dan ook een indrukwekkend mausoleum en monument dat we hebben bezocht.
Wat in al deze steden opvallend is, is dat er overal een mooi plein, een prado (wandelpavilloen), een theater en veel salsa-muziek is en vele mooie gebouwen zijn. In elk restaurantje treedt wel een band op. Verder is het eten een stuk beter in Cuba als de gids vermeldt. Je kunt voor weinig geld in een paladar wat eten, maar er zijn ook voldoende luxere restaurants. Wij hebben ze door elkaar gebruikt en vonden het overal erg smakelijk, zowel de simpele hap als het luxe diner. Wat we ook wel heel grappig vonden waren de wifi plekken. Meestal op één plein in de stad had je wifi, waar je dan met je internetkaartje (€ 1,50 per uur) gebruik van kunt maken. Hier zaten, vooral ’s avonds, veel jongelui lekker te internetten.
Het landschap is wel wat saai. Wij hebben vooral steppes gezien en in de verte zag je dan een bergketen. De bus reed liever een stukje om dan door de bergen te gaan. Jammer was dat. We weten niet precies hoe lang we hier nog blijven, maar als het weer ons tegenzit dan gaan we misschien nog wel een tripje richting de bergen maken.
Teruggekomen op de Helena kon Peter gelijk aan het klussen: een van de waterpompjes had het begeven. Hij heeft de dekwaspomp omgebouwd en nu kunnen we gelukkig weer heerlijk douchen.
DSC06996 DSC06998 DSC07005 DSC07015 DSC07029 DSC07036

6 Comments:

 1. Ohhh, ik heb heimwee naar Cuba.
  Ik ken elk plekje waar jullie geweest zijn….????
  Nog heel veel plezier daar
  Adios

 2. Lekker hoor, hier zojuist een stukje zuurkoolspek opgezet, brrrrrrrrrrrrrrrrrrr !

 3. Hi Guys,

  Goed om jullie enthousiaste verhalen te lezen. Hoewel we “dichtbij” elkaar zijn een wereld van verschil 🙂

  Léon

 4. De foto’s zien er weer heerlijk zonnig uit. Gelukkig dat jullie ondanks de pech met de Helena er het beste van maken. Liefs van Cees en Anneke

 5. Leuk verhaal weer , misschien toch naar Cuba?…

 6. Leuk verslag van jullie belevenissen op Cuba. Daar wil ik ook nog graag een keer naar toe, al was het maar om sigaren te roken 🙂
  De stemming zit er bij jullie weer goed in gelukkig. Houden zo.
  Veel plezier verder.
  Hier hebben we een koud en regenachtig Pasen.

Comments are closed